Καλώς ήρθατε στο εργαστήρι μου

Άλλο ένα χόμπυ μου είχε ξεκινήσει από παλιά, τότε που η μητέρα μου είχε την παλιά της ραπτομηχανή, την οποία έχω ακόμα, μεγάλωσα μαζί της. Η μητέρα μου ήταν μοδίστρα. Ήθελα να ακολουθήσω τα βήματα της, αλλά εκείνη δεν ήθελε να γίνω μοδίστρα. Ίσως γιατί έχοντας το σαν επάγγελμα βιοποριστικό είχε κουραστεί. Έβλεπα κι εγώ ότι δεν είχε μεγάλα κέρδη, αντίθετα ήταν πολλές που έραβαν τα ρούχα τους κι όταν ερχόταν η μέρα να πληρώσουν εξαφανίζονταν, μερικές φορές χωρίς καν να πάρουν το ρούχο, για το οποίο η μητέρα μου είχε κάνει τόσο κόπο και, ουσιαστικά, είχε χάσει τον χρόνο της. Όμως μου άρεσε να ράβω και το ξεκίνησα για την προσωπική μου γκαρνταρόμπα και σιγά-σιγά εξελίχθηκα, αγοράζοντας το περιοδικό τής Burda και μαθαίνοντας σχεδόν πιο επαγγελματικά το ράψιμο απ' ότι ήξερε η μητέρα μου, και τώρα που έχω αρκετή εμπειρία, δημιούργησα αυτό το blog για τις φίλες που τους αρέσει να ράβουν, αλλά και τους φίλους, γιατί η ραπτική έχει πολλούς οπαδούς τού αντίθετου φύλλου. Σε ότι αφορά τα υλικά τής ραπτικής, δεν έχω εξοικείωση με όλα όσα την αφορούν, όπως την ρόδα που κόβει το ύφασμα αντί τού ψαλιδιού, ή την βάση κοπής - κόβω πάνω στον πάγκο ή το τραπέζι, ή το καρμπόν για τα σημάδια - χρησιμοποιώ καρφίτσες και βελόνα με κλωστή για πιο σίγουρα, αλλά είμαι οπαδός τής ρήσης "τα ράσα δεν κάνουν τον παπά" και ότι δημιουργούμε, μπορούμε να το φτιάξουμε και με απλά πράγματα. Παρακάτω θα βρείτε πατώντας πάνω στις εικόνες, αναλυτικές οδηγίες για κάθε ενότητα που τιτλοφορείται. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΤΕ.

ΔΥΟ ΦΟΥΣΤΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΤΡΟΝ





Η φούστα αυτή είναι σε ίσια γραμμή, από καπαρντίνα με τσέπες με στρογγυλεμένες γωνίες. Θα δούμε τον τρόπο που δημιουργούνται και είναι εύκολος. Αν ακολουθήσουμε τα βήματα δεν θα δυσκολευτούμε καθόλου!
Αυτό το μοντέλο έχει πολλές εφαρμογές, (βλέπουμε το νούμερο 106 και τα γράμματα A,B,C,D) καθώς η μπάσκα είναι κοινή σε όλες τις φούστες, (η D έχει το κούμπωμα στο πλάι).
Με αυτή την προοπτική αποφάσισα να ράψω δυο φούστες η μία να κουμπώνει μπροστά και η άλλη πίσω.
Στην κάτω φωτογραφία αριστερά σχεδίασα πρόχειρα τις φούστες που θα ράψω και τα υφάσματα που θα χρησιμοποιήσω είναι το μπεζ που θα έχει το κούμπωμα μπροστά και το εκρού που θα κουμπώνει πίσω με φερμουάρ.
Βγάζω το πατρόν από παλιά χαρτιά πατρόν που τα κρατάω κάνοντας ανακύκλωση ( η καφέ γραμμή είναι από το μοντέλο που βγάζω τώρα).
Γράφω πάνω, τη χρονολογία τού περιοδικού, τον αριθμό τού μοντέλου και το μέγεθος.
Διπλώνω το ύφασμα καλή με καλή και τοποθετώ πάνω το χαρτί τού πατρόν.
Μαζί με τη μπάσκα μέτρησα το μήκος που ήθελα για το στρίφωμα, γιατί η φούστα είναι σχετικά κοντή.
Μετράω και το ύφασμα και κόβω.
Στο μπεζ ύφασμα άφησα όλο το περιθώριο γιατί θα κουμπώσει μπροστά. Στο εκρού το διπλώνω και το τοποθετώ στην τσάκιση τού υφάσματος, αφού το διπλώσω καλή με καλή.
Στο μπεζ σημαδεύω εκεί όπου θα διπλωθεί το ύφασμα για να αποτελέσει τη θέση όπου θα γίνουν οι κουμπότρυπες και θα ραφτούν τα κουμπιά.
Στο μπεζ, για το πίσω μέρος τής φούστας, διπλώνω το ύφασμα καλή με καλή, τοποθέτησα το πατρόν στην τσάκιση (και την μπάσκα και τη φούστα) κι έκοψα.
Για το πίσω μέρος τής φούστας στο εκρού ύφασμα, το διπλώνω καλή με καλή και τοποθετώ το χαρτί τού πατρόν σε απόσταση πέντε πόντων από την άκρη τής ούγιας, γιατί εδώ θα μπει το φερμουάρ και θα φτιαχτεί το άνοιγμα στο κάτω μέρος τού στριφώματος (φωτογραφία δεξιά).


Για το μπεζ, στο πίσω μέρος τής φούστας, βάζω σημάδι, ψαλιδίζοντας, στη μέση τού κομματιού, στη μπάσκα και στη φούστα


Τοποθετώ καλή με καλή τη μπάσκα πάνω από τη φούστα, πρώτα στο ψαλίδισμα τού κέντρου και βάζω καρφίτσες μέχρι τις άκρες.
Πιάνω πρόχειρα με κλωστή και βελόνα (τρύπωμα) και γαζώνω.
Στο μπεζ, στα μπροστινά κομμάτια, έβαλα σημάδια για τις τσέπες και έκοψα τη μπάσκα. Επειδή δεν είχα ύφασμα μονοκόμματο για να το διπλώσω καλή με καλή, έκοψα τα κομμάτια δεξί κι αριστερό χωριστά κι αντικριστά (φωτογραφία πάνω δεξιά).
Ψαλίδισα και στη μπάσκα τα σημεία όπου θα διπλώσει για τη φάσα όπου θα ραφτούν τα κουμπιά και οι κουμπότρυπες.


 

Στην εκρού φούστα, το μπροστινό κομμάτι, καθώς και την μπάσκα, τα έκοψα στην τσάκιση τού υφάσματος, διπλώνοντας το πατρόν στην γραμμή τής φάσας κουμπιών κι έβαλα κι εκεί σημάδια για τις τσέπες.

Στην πίσω μπάσκα (που κανονικά είναι στην τσάκιση "μπεζ φούστα") αφήνω περιθώριο δυο πόντους για να ράψω το φερμουάρ.


Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε τα δυο πίσω κομμάτια τής μπάσκας και το μπροστινό.


Κόβω και τις τσέπες, και για την μπεζ και για την εκρού φούστα.
Από δυο κομμάτια, (για δεξιά κι αριστερά) και τα καπάκια από τέσσερα κομμάτια, γιατί θα ραφτούν διπλά για να είναι πάνω και κάτω χωρίς να φαίνονται τα περιθώρια.

ΕΔΩ θα βρείτε τον τρόπο που θα φτιάξουμε τις στρογγυλεμένες άκρες και πώς θα ράψουμε τα καπάκια. 
Τοποθετώ τις τσέπες και τα καπάκια με τον ίδιο τρόπο και στις δυο φούστες και μετά τοποθετώ τις μπάσκες στα μπροστινά κομμάτια, ξεκινώντας από τα ψαλιδισμένα σημεία.



Σιδερώνουμε ανοιχτά τα περιθώρια στις μπάσκες και στις δυο φούστες.


Στην μπεζ φούστα στριφώνω και τις φάσες κουμπώματος και στερεώνω πρόχειρα.

Κάνω την πρώτη πρόβα.
Παρατηρούμε ότι έχει ένα ελάττωμα στους γοφούς.
Το μαζεύω με καρφίτσες μόνο από την μια πλευρά. 
Βάζω σημάδια με κλωστή όπου είναι οι καρφίτσες και ξηλώνω το πρόχειρο ράψιμο. Κάθε κομμάτι θα το διπλώσω στη μέση ώστε τα πλαϊνά περιθώρια να συμπέσουν, καρφιτσώνω τα σημάδια στενέματος και βάζω σημάδια με κλωστή και στην άλλη άκρη στο περιθώριο.

Μετά βάζω πάλι καλή με καλή το μπροστινό και το πίσω κομμάτι και το καρφιτσώνω προσαρμόζοντας τα σημάδια με τις κλωστές, καθώς και την ραφή τής μπάσκας να συμπίπτει η μπροστινή με την πίσω, και ράβω πρόχειρα.


Την ίδια διαδικασία πρόβας κάνω και στην μπεζ φούστα.
Οι φούστες μετά την πρόβα, διορθωμένες.
Στην εκρού φούστα, βάζω το φερμουάρ και ψαλιδίζω το περιθώριο στο πάνω μέρος τού ανοίγματος στο στρίφωμα. Κόβω λοξά το περιθώριο (βλέπουμε την φωτογραφία επάνω δεξιά).
Γαζώνω το φερμουάρ και βάζω την ζώνη. Ράβω από την μια πλευρά πάνω στη φούστα.
Μετράω το φάρδος τής φούστας και κόβω ένα μονοκόμματο κομμάτι φόδρας χωρίς πατρόν. Αν έχουμε και μικρά κομμάτια, μετράμε ένα μονοκόμματο μπροστινό και δυο μικρότερα για πίσω, για το άνοιγμα τού φερμουάρ στο κέντρο και ράβουμε έχοντας υπόψη τις πλαϊνές ραφές). Βρίσκω το κέντρο τής φόδρας και το κέντρο τής ζώνης και τα καρφιτσώνω καλή με καλή. Καρφιτσώνω τις πλαϊνές ραφές και το πλεόνασμα το φτιάχνω σε πιετάκια.

Γαζώνω και σιδερώνω τα περιθώρια. Αυτά που είναι ραμμένα με τη φούστα τα σιδερώνω προς τα πάνω στη ζώνη και τα περιθώρια που είναι ραμμένα με τη φόδρα τα σιδερώνω προς τα κάτω προς τη φόδρα.
Γυρίζω την ζώνη προς την ανάποδη τής φούστας και από την καλή την καρφιτσώνω, προσέχοντας να συμπίπτει η καρφίτσα στην ραφή με τη φόδρα από την ανάποδη.

Στερεώνω πρόχειρα με βελόνα και κλωστή και μετά γαζώνω. Δημιουργούμε μια "αόρατη" ραφή από την καλή κάνοντας το γαζί μέσα στη ραφή τής ζώνης και σιδερώνω.
Ράβω στο χέρι το στρίφωμα και στερεώνω τα περιθώρια στο άνοιγμα, στο πίσω κάτω μέρος τής φούστας.


Αν την πιάσουμε με μανταλάκια σε μια κρεμάστρα, θα δούμε πόσο πρέπει να στριφώσουμε την φόδρα.

Στρώνω τη φούστα στο πάγκο εργασίας, και καρφιτσώνω το στρίφωμα τής φόδρας.

Γαζώνω και σιδερώνω το στρίφωμα.
Η φούστα ολοκληρωμένη, από την καλή.
Στις κάτω φωτογραφίες, από την ανάποδη, 
αριστερά το μπροστινό μέρος 
και δεξιά το πίσω μέρος.
Για την ζώνη τής μπεζ φούστας, μετράω για το μήκος την μέση μου και κόβω ένα κομμάτι ύφασμα στο μήκος τής μέσης συν την φάσα τού κουμπώματος τής φούστας και για το φάρδος δέκα εκατοστά. Βρίσκω την μέση και ψαλιδίζω την ζώνη και το πίσω κομμάτι τής φούστας




Την ράβω πάνω στη φούστα και ανοίγω τα περιθώρια με το σίδερο ατμού.
Δίπλωσα την φάσα κουμπώματος καλή με καλή και σημείωσα δύο εκατοστά από την ραφή για την ζώνη και στη δεξιά και στην αριστερή πλευρά.


Έλεγξα τις ραφές να συμπίπτουν.
Έβαλα καρφίτσες και στο στρίφωμα τής φάσας, μετρώντας το επιθυμητό μήκος





Στη ζώνη, πριν την γυρίσω από την καλή, κόβω το ένα περιθώριο πολύ κοντά στο γαζί, για να μη είναι πολύ χοντρό όταν το γυρίσω από την καλή, και καρικώνω την άκρη πιάνοντας την πάνω στο μακρύ περιθώριο στο οποίο θα ραφτεί και η φόδρα.


Μέτρησα την φούστα από την άκρη τής φάσας έως την άλλη άκρη τής άλλης φάσας και κόβω ένα μονοκόμματο κομμάτι φόδρας.



Απλώνω και την φούστα από πάνω από την καλή.



Ράβω την ζώνη μαζί με την φόδρα και όπου υπάρχει πλεόνασμα, δημιουργώ πιετάκια, όπως και στην εκρού φούστα.



Σιδερώνω την ζώνη από την καλή, με τα περιθώρια προς την φόδρα, και την φάσα κουμπώματος με τα περιθώρια κι αυτά προς την φόδρα.

Ελέγχω κατά μήκος όλη την ζώνη να είναι ίδιο φάρδος και κάνω ένα "αόρατο"γαζί ράβοντας πάνω στο γάζωμα όπως και στην εκρού.

Τώρα φτιάχνω τις κουμπότρυπες, μετρώντας και μοιράζοντας το μάκρος τής φούστας και σημαδεύοντας το φάρδος τού κουμπιού και στη φάσα και στην τσέπη.


Ρυθμίζω το ποδαράκι τής κουμπότρυπας και κάνω τις κουμπότρυπες.

Φτιάχνω το στρίφωμα και το στερεώνω πρόχειρα με τρύπωμα.
Βάζω ένα σημάδι για το κουμπί στη τσέπη και σημειώνω το κέντρο τής τσέπης στο ύψος και στο μήκος και ράβω το κουμπί. Το στρίφωμα το ράβω όπως στην εκρού φούστα.








ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.


Σε περίπτωση που ανοίγει η φάσα κουμπώματος ανάμεσα στα κουμπιά, μπορείτε να βρείτε οδηγίες διορθώματος  ΕΔΩ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου