Καλώς ήρθατε στο εργαστήρι μου

Άλλο ένα χόμπυ μου είχε ξεκινήσει από παλιά, τότε που η μητέρα μου είχε την παλιά της ραπτομηχανή, την οποία έχω ακόμα, μεγάλωσα μαζί της. Η μητέρα μου ήταν μοδίστρα. Ήθελα να ακολουθήσω τα βήματα της, αλλά εκείνη δεν ήθελε να γίνω μοδίστρα. Ίσως γιατί έχοντας το σαν επάγγελμα βιοποριστικό είχε κουραστεί. Έβλεπα κι εγώ ότι δεν είχε μεγάλα κέρδη, αντίθετα ήταν πολλές που έραβαν τα ρούχα τους κι όταν ερχόταν η μέρα να πληρώσουν εξαφανίζονταν, μερικές φορές χωρίς καν να πάρουν το ρούχο, για το οποίο η μητέρα μου είχε κάνει τόσο κόπο και, ουσιαστικά, είχε χάσει τον χρόνο της. Όμως μου άρεσε να ράβω και το ξεκίνησα για την προσωπική μου γκαρνταρόμπα και σιγά-σιγά εξελίχθηκα, αγοράζοντας το περιοδικό τής Burda και μαθαίνοντας σχεδόν πιο επαγγελματικά το ράψιμο απ' ότι ήξερε η μητέρα μου, και τώρα που έχω αρκετή εμπειρία, δημιούργησα αυτό το blog για τις φίλες που τους αρέσει να ράβουν, αλλά και τους φίλους, γιατί η ραπτική έχει πολλούς οπαδούς τού αντίθετου φύλλου. Σε ότι αφορά τα υλικά τής ραπτικής, δεν έχω εξοικείωση με όλα όσα την αφορούν, όπως την ρόδα που κόβει το ύφασμα αντί τού ψαλιδιού, ή την βάση κοπής - κόβω πάνω στον πάγκο ή το τραπέζι, ή το καρμπόν για τα σημάδια - χρησιμοποιώ καρφίτσες και βελόνα με κλωστή για πιο σίγουρα, αλλά είμαι οπαδός τής ρήσης "τα ράσα δεν κάνουν τον παπά" και ότι δημιουργούμε, μπορούμε να το φτιάξουμε και με απλά πράγματα. Παρακάτω θα βρείτε πατώντας πάνω στις εικόνες, αναλυτικές οδηγίες για κάθε ενότητα που τιτλοφορείται. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΤΕ.

ΜΠΛΟΥΖΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΠΑΤΡΟΝ



Σε αυτή τη μπλούζα χρησιμοποίησα τρία διαφορετικά πατρόν, γιατί το ύφασμα ήταν από μια φαρδιά φούστα και είχα περιορισμένα κομμάτια, πράγμα που δεν μού επέτρεπε να βάλω το πατρόν σε ένα μονοκόμματο ύφασμα και να το κόψω κατ' ευθείαν όπως κάνω σε άλλα ρούχα.

Η φούστα ήταν κλος (cloche, σημαίνει καμπάνα στα γαλλικά και υποδηλώνει την πολύ φαρδιά φούστα χωρίς σούρα στην βάση της που είναι η μέση μας). Την ξήλωσα, την έπλυνα και την σιδέρωσα για να φύγουν τα σημάδια των παλιών ραφών.


Επέλεξα το πατρόν τού εξωφύλλου γιατί έχει πολλά κομμάτια.

Το νούμερο μου είναι το 42 και το βρίσκουμε στο φύλλο Β των πατρόν με το πράσινο περίγραμμα και τα κομμάτια 1 έως 8.
Βγάζουμε όλα τα κομμάτια τού πατρόν και προσέχουμε να βάλουμε και τα σημάδια που δηλώνουν την μέση και που πρέπει να εφάπτονται σε όλα τα σημάδια που υπάρχουν στα υπόλοιπα κομμάτια για να έχει καλή εφαρμογή το ρούχο. Το σημάδι τής μέσης στο μεσαίο μπροστινό κομμάτι το σημειώνουμε με κλωστή και το αφαιρούμε μόνο όταν ολοκληρωθεί το ρούχο. Επίσης σημειώνουμε και τον αριθμό τού κομματιού για να ξέρουμε ποιο είναι (εμπρός ή πίσω)
Αλλά εγώ ήθελα και μανίκι. Έτσι έψαξα για ένα παρόμοιο πατρόν (αυτό είναι το δεύτερο πατρόν) με μανίκι και το βρήκα σε άλλο περιοδικό. Όμως εδώ βλέπουμε ότι το μπροστινό και πίσω πλαϊνό είναι σε ένα κομμάτι, πράγμα που δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω λόγω περιορισμένων κομματιών στο ύφασμα, αλλά έπρεπε να βάλω το σημάδι στο μπροστινό κομμάτι τού πατρόν που θα χρησιμοποιήσω, και που πρέπει να εφάπτεται με το μανίκι.



Ένωσα το κεντρικό μπροστινό με το πλαϊνό του και το πίσω πλαϊνό, για να βρω το σημάδι για το μανίκι, στη μασχάλη.



Αυτό είναι το μπροστινό κομμάτι τού πατρόν που έχει το μανίκι. Το Νο 42 είναι η δεύτερη μπλε γραμμούλα. 

Βάζω το πατρόν απ' το προηγούμενο περιοδικό, που έχω ήδη βγάλει, πάνω στο χαρτί. Το μεσαίο και το πλαϊνό μπροστινό. Εδώ βλέπουμε πως το μπλε πατρόν (μεσαίο μπροστινό) είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχω βγάλει, οπότε βάζω ένα σημαδάκι στο πλαϊνό που έχω βγάλει για να βρω που αρχίζει το πλαϊνό στο άλλο πατρόν.
Βρίσκω το πλαϊνό στο μπλε πατρόν (που είναι μονοκόμματο μπροστινό και πίσω). Στο σημαδάκι που είχα βάλει στο δικό μου πατρόν θα πέσει η αρχή τού μπλε πατρόν και στη ραφή τής μασχάλης τού δικού μου πατρόν, θα πέσει το σημάδι τού μπλε πατρόν που υποδηλώνει το μέσο τής μασχάλης.
Βάζω το σημάδι στη μασχάλη στο δικό μου μπροστινό πλαϊνό, που θα εφάπτεται με το σημάδι τού μανικιού.
Για μια επαλήθευση πρόσθεσα και το δικό μου πίσω πλαϊνό, για να διαπιστώσω αν ταιριάζουν (ταιριάζουν απόλυτα).
Ψάχνω στην ανακύκλωση που έχω με τα παλιά μου πατρόν για ένα μανίκι που να ταιριάζει κάπως για να το χρησιμοποιήσω στο καινούργιο.

Βγάζω και το μανίκι και όλα τα σημάδια. Εδώ βλέπουμε το σημάδι που εφάπτεται με την ραφή τού ώμου.

Επειδή το χαρτί τού δικού μου πατρόν είναι μικρότερο από τού περιοδικού, το μετράω και βάζω μια υποσημείωση με τα εκατοστά που πρέπει για να το μακρύνω.
Για το στρίφωμα τού μανικιού, μετράω και σημειώνω επίσης τα εκατοστά τού φάρδους του.

Για να θυμάμαι ότι αυτό το μανίκι δεν ανήκει σ' αυτό το ρούχο που θα ράψω, σημειώνω το τεύχος τού περιοδικού και το μοντέλο που ανήκει.

Επίσης, σχεδιάζω σε αντιγραφή το μοντέλο που θα ράψω και σημειώνω δίπλα το τεύχος και τον αριθμό τού μοντέλου.


Εδώ βλέπουμε τα κομμάτια των δυο μοντέλων, (εμπρός, πίσω, μεσαία και πλαϊνά και το μανίκι.


Διπλώνω ένα κομμάτι από τη φούστα (εδώ το δίπλωσα με την καλή πλευρά απ' έξω) για να βρω την μέση τού υφάσματος. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί, όταν έχουμε το ύφασμα ολόκληρο ακολουθούμε την ούγια του για να βρούμε την κατεύθυνση του, αλλά εδώ το ύφασμα είναι κομμένο και μάλιστα λοξά.

Καρφιτσώνω το διπλωμένο ύφασμα για να φύγει από την διπλωμένη θέση του, και βάζω σημάδια με βελόνα και κλωστή, κατά μήκος των καρφιτσών.



Ανοίγω το ύφασμα και τοποθετώ πάνω του το πατρόν με το μανίκι.

Βρίσκω την μέση τού υφάσματος που έχω σημαδέψει με την κλωστή και τοποθετώ το σημάδι τού πατρόν που υποδηλώνει την εφαρμογή του με την ραφή τού ώμου (πορτοκαλί κύκλος). Ταυτόχρονα λαμβάνω υπόψη μου και το σημάδι στο χάρτινο πατρόν που μου δείχνει την φορά τής ύφανσης (κίτρινος κύκλο) που πρέπει από το πάνω μέρος τού μανικιού μέχρι κάτω να είναι στην ίδια απόσταση με το σημάδι με την κλωστή που έχω κάνει στο ύφασμα.

 
Ελέγχω τα παραπάνω και στο κάτω μέρος τού μανικιού.


Μετράω και σημειώνω τα εκατοστά που έχω σημειώσει (λόγω μικρού μήκους τού χάρτινου πατρόν) και που είναι το μήκος και το φάρδος τού μανικιού.
Κόβω το μανίκι και ψαλιδίζω το σημαδάκι που θα εφάπτεται με το σημάδι τής μασχάλης στη μπλούζα.
                                       *********
Όταν το ύφασμα είναι μονοκόμματο, συνήθως το χρησιμοποιούμε διπλωμένο. Οι οδηγίες στο περιοδικό αναφέρουν το πατρόν τού μανικιού 2 φορές, και το κόβουμε πάνω στο διπλωμένο ύφασμα, ψαλιδίζοντας το σημάδι στην μασχάλη που θα εφάπτεται με το σημάδι στη μασχάλη τής μπλούζας.
Έτσι, αυτόματα, κόβονται 2 κομμάτια αντικριστά και όταν βγάλουμε το πατρόν απ’ το κομμένο μανίκι και ξεχωρίσουμε τα δυο μανίκια θα δούμε ότι είναι κομμένα αντικριστά. Αυτό το καταλαβαίνουμε όταν βλέπουμε το σημαδάκι τής μασχάλης που ψαλιδίσαμε, ότι είναι στο ένα μανίκι δεξιά και στο άλλο αριστερά. 


Στην προκειμένη περίπτωση, επειδή τα μανίκια τα έκοψα ένα - ένα γιατί δεν είχα μονοκόμματο ύφασμα, τα πιο πάνω βήματα τα επανέλαβα και για το δεύτερο μανίκι, οπότε  πρόσεξα το σημαδάκι τής μασχάλης (πορτοκαλί κύκλος) να είναι αντίθετα, κι αυτό το έκανα τοποθετώντας το πατρόν τού μανικιού ανάποδα (τούμπα) στο άλλο κομμάτι υφάσματος. Επίσης πρόσεξα την καλή και την ανάποδη τού υφάσματος. Επειδή έκοψα το πρώτο μανίκι στην καλή τού υφάσματος έκανα το ίδιο και στο άλλο.

Τα δυο μανίκια. Δεξί και αριστερό από την καλή πλευρά τού υφάσματος.




Για τα υπόλοιπα κομμάτια, απλά δίπλωσα το ύφασμα, γιατί όλα είναι από 2 φορές. Από το τρίτο μεγάλο κομμάτι υφάσματος, έκοψα το μεσαίο πίσω μέρος τής μπλούζας και από το τέταρτο κομμάτι, το μεσαίο μπροστινό. Εδώ βλέπουμε ότι στην γωνία στο στρίφωμα υπάρχει έλλειψη υφάσματος, αλλά έκανα την τεχνική τής οφθαλμαπάτης για να μεγαλώσω τα περιθώρια.
                  

 
Εδώ βλέπουμε το μεσαίο πίσω κομμάτι, μετά τις παρεμβάσεις στα πλαϊνά για το στρίφωμα.

Διπλώνω το ύφασμα και το κόβω βάσει τού πατρόν

  

    

Για τα πλαϊνά μπροστινά και πλαϊνά πίσω, χρησιμοποίησα διάφορα κομμάτια που ταίριαζαν, προσέχοντας ξανά να είναι αντικριστά, όπως και στα μανίκια, για να μην έχω δυο δεξιά ή δυο αριστερά κομμάτια, γυρνώντας ανάποδα (τούμπα) το πατρόν. 
Στις δυο φωτογραφίες αριστερά (η μια κάτω από την άλλη) είναι το 
μπροστινό πλαϊνό, στις άλλες δυο δεξιά είναι το πίσω πλαϊνό.
Ένωσα όλα τα κομμάτια με πρόχειρη ραφή στο χέρι (τρύπωμα).
Γάζωσα τα μανίκια, σιδέρωσα ανοιχτά τα περιθώρια και τα προσάρμοσα στη μπλούζα ξεκινώντας από τα σημάδια στη μασχάλη όπως φαίνεται στην μεσαία φωτογραφία και μετά το σημάδι που εφάπτεται με την ραφή τού ώμου, όπως φαίνεται στην δεξιά φωτογραφία.

   
Έραψα πρόχειρα και τα μανίκια πάνω στη μπλούζα κι έκανα την πρώτη πρόβα. Εδώ βλέπουμε ότι το μανίκι πέφτει λίγο πιο κάτω απ' τον ώμο και θα το διορθώσουμε λίγο.


Δίπλωσα την ραφή τού ώμου, μέχρις ότου μείνω ικανοποιημένη με την θέση τής ραφής τού μανικιού και βάζω μια καρφίτσα πιάνοντας και τα δυο υφάσματα στον ώμο.

Έβαλα σημάδια με κλωστή εκεί όπου υπήρχε η καρφίτσα.

Ξήλωσα τον ώμο και μέτρησα το μήκος τού σημαδιού μου. 
Ακολουθώ τα βήματα όπως φαίνονται  στις οδηγίες


 
Αυτό είναι το τρίτο πατρόν, ένα παλιό πατρόν από περιοδικό που είχα δανειστεί παλιά και που είναι πλέον μικρό μέγεθος, αλλά το κράτησα γιατί μου άρεσε το ντεκολτέ, οπότε θα το χρησιμοποιήσω εδώ, γιατί το μοντέλο που διάλεξα έχει κλειστό λαιμό και δεν μ' αρέσει. Το τοποθετώ λοιπόν με οδηγό την αρχή τού ώμου, κοντά στο λαιμό και το κούμπωμα κάθετα κατά μήκος.
Έραψα τους ώμους και τα μανίκια ξανά πρόχειρα (τρύπωμα) και έκανα άλλη μια πρόβα για να δω και το ντεκολτέ και τις ραφές των μανικιών στους ώμους (αυτά που διόρθωσα).
Μετά γάζωσα όλες τις ραφές,σιδέρωσα ανοιχτά τα περιθώρια και από ότι κομμάτια περίσσεψαν έκοψα τις μόστρες (αυτά τα κομμάτια που θα ραφτούν στα τελειώματα γύρω-γύρω απ' το λαιμό και κατά μήκος τού κουμπώματος.
Το κομμάτι τής πίσω μόστρας πρέπει να κοπεί μονοκόμματο.





Αφού γαζώνουμε την πίσω μόστρα με την μπροστά (μεσαία φωτογραφία), την τοποθετούμε καλή με καλή στη μπλούζα ξεκινώντας από την ραφή τού ώμου.
Εδώ βλέπουμε ότι το κομμάτι τής μόστρας στο ντεκολτέ είναι πιο ελαστικό λόγω τής φοράς τού υφάσματος. Συνήθως λέμε ότι κόπηκε "λοξά" που σημαίνει ότι η ύφανση του δεν ήταν κάθετη στο πατρόν αλλά διαγώνια δηλαδή λοξή. 
Οπότε πρέπει να βάλω μια ενίσχυση από κάποιο λεπτό ύφασμα που να έχει κοπεί κάθετα στην ύφανση γιατί αν γαζωθεί μόνο του το ύφασμα τής μπλούζας θα τραβηχτεί από τη ραπτομηχανή και θα γίνει κατσαρή η ραφή.
Από μια φόδρα ή κάποιο άλλο λεπτό ύφασμα έκοψα μια λωρίδα, την καρίκωσα και από τις δυο πλευρές και μέτρησα στο πατρόν από την ραφή τού ώμου αριστερά μέχρι την καμπύλη τού ντεκολτέ και την έκοψα μέχρι εκεί. 
Μετά την γάζωσα μαζί με την μπλούζα και την μόστρα.                                                 

Γάζωσα όλη την μόστρα πάνω στη μπλούζα και σιδέρωσα την ραφή. Ψαλίδισα τα περιθώρια στις καμπύλες πλευρές, στο ντεκολτέ και στο λαιμό.

Σιδέρωσα την μόστρα προς τα έξω (πάνω αριστερή φωτογραφία) και την δίπλωσα προς τα μέσα, την καρφίτσωσα και την έραψα στο χέρι (τρύπωμα)
Στη ραφή τού ώμου, δίπλωσα προς τα μέσα τη μόστρα και την προσάρμοσα ραφή με ραφή ώμου.


Γαζώνουμε και σιδερώνουμε την μόστρα. Κάνουμε την τελευταία πρόβα για να δούμε το μάκρος να σημαδέψουμε το στρίφωμα τής μπλούζας και των μανικιών και να δούμε που θα βάλουμε τα κουμπιά για να μην υπάρχει κενό στο σημείο τού στήθους και ανοίγει η μπλούζα.

Τα σημάδια τής μέσης τα βγάζουμε τελευταία αφού έχουμε φτιάξει κουμπότρυπες κι έχουμε ράψει και τα κουμπιά. Βάζουμε το κουμπί πάνω στο ρούχο (κάτω αριστερή φωτογραφία) από την πλευρά που θα φτιάξουμε τις κουμπότρυπες και με την μεζούρα μετράμε τα εκατοστά που θα έχει η κουμπότρυπα. Βάζουμε δυο καρφίτσες και με κλωστή φτιάχνουμε σημάδια κατά μήκος τής μπλούζας και σε απόσταση που θέλουμε η μια κουμπότρυπα από την άλλη. 


Φτιάχνουμε τις κουμπότρυπες κάθετα βάζοντας το ποδαράκι στο όριο τού στριφώματος δεξιά και κάθε κουμπότρυπα την ελέγχουμε για να δούμε αν έγινε καλή.
Με οδηγό τα σημάδια που έχουμε μέχρι την ολοκλήρωση τού ρούχου, στην μέση (αριστερή κάτω φωτογραφία) και στην αρχή τού ντεκολτέ (δεξιά κάτω φωτογραφία) τοποθετούμε τα κουμπιά και τα ράβουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου